top of page

Kizárnak a pályázatokból és a hitelekből is a munkajogi tévesztések

Nem csak a munkajogi ellenőrzés alapján kiszabott bírságoktól kell tartani, hanem a pályázati és hitellehetőségekből való kizárástól is, amennyiben nem felelünk meg a munkajogi előírásoknak. - mondja Dr. Kovács Emese, munkajogi szakértő.

Nem csak a munkajogi ellenőrzés alapján kiszabott bírságoktól kell tartani, hanem a pályázati és hitellehetőségekből való kizárástól is, amennyiben nem felelünk meg a munkajogi előírásoknak. - mondja köri és bér vagy egyéb változásokat lekövessék munkaszerződés módosításokkal. Ezen kívül a hatóságok által előírt bérügyi és egyéb nyilatkozatok, és a rendszeresen és pontosan nyilvántartott jelenléti jelentések, szabadságkivétel és TB igazolások adminisztrációja is sokszor hiányos a legtöbb cégnél.


A HR KOPÓ által szervezett REALITÁS online Konferencia Dr. Kovács Emese, munkajogi szakértő előadásával kezdődik, hiszen bármilyen cég működését is vizsgáljuk vagy szeretnénk fejleszteni, az a cég van leginkább bajban, aki nem megfelelő jogi alapokon áll, és az egyik legkritikusabb terület a munkajogi megfelelőség. Az interjúban az előadót arról kérdeztük, mit javasol a vállalkozóknak, hogy túléljék a válságot, és mit tapasztal a munkajogi auditok során, amelyet ügyfeleinél végez.


Kérjük, mutatkozzon be egy kicsit: Milyen karrier úton jutott idáig? Miért választotta ezt a hivatást?

3 diplomám van: Külkereskedelmi, szociálpedagógus és jogász, azonban a munkajog az a terület, amelyben leginkább elmélyültem. Sokat segített viszont a másik két végzettségem is, mivel a munkajog nem pusztán jogi passzusok értelmezése és alkalmazása. Mindig is a közigazgatás berkein belül dolgoztam, önkormányzati igazgatásban, illetve a Munkaügyi Felügyelőségnél, ezért én másképpen nézek rá egy cég vagy egyéb szervezet munkajogi ügyeire, dokumentumaira. Hatósági oldalon szerzett, máshol meg nem tanulható munkajogi tapasztalatra tettem szert az évek során, és úgy tapasztalom, hogy ezzel a tudástöbblettel a magánszférát is jobban fel tudom készíteni a munkajogi megfelelőségre. Egy üzleti klub berkein belül munkajogi szakértőként tevékenykedem.


Ezen kívül felnőttképzésben oktatok munkajogi tananyagot is, és a MINKE (Minősített Könyvelők Egyesülete) felkérésére munkaügyi szakkönyvet is írtam. Jelenleg egy nemzetközi és magyar munkajogi eljárásokat összehasonlító szakkönyv elkészítésén dolgozom.

Vállalkozói oldalon szakjogászként több száz ügyfelem volt már, akiknél soha, semmi munkajogi probléma nem volt, mert már az elejétől rendben tartottuk a munkaügyi adminisztrációt és folyamatokat. Az én ügyfeleim nem kapnak bírságot.


Imádom csinálni, mert olyan segítséget tudok adni a cégeknek, amit máshol nem kapnak meg, pedig a létük múlik rajta. Hiszen, ha valami nincs rendben munkajogi szempontból, akkor nincs pályázat, nincs hitel, és a Széchenyi kártyából is kizárják őket.


Ön szerint milyen mértékű a válság jelenleg? Csupán Magyarországot érinti vagy Európát és akár az egész világot megváltoztatják a jelenlegi gazdasági változások?

A jelen gazdasági válságok mindenkit érintenek. Aki pánikol, és nincs új ötlete, az bajba kerül.

Engem személy szerint nem érint - soha nem kellett az ilyen jellegű gazdasági hatással foglalkoznom -, mivel mindig a saját utamat jártam, és az ajánlások útján, amely mentén dolgozom, egyre sikeresebb lettem. A pánik és a félelem nem a szótáram része!

Azonban sajnos azt látom, hogy év elejére megnő a munkanélküliek száma, és sok cég csődbe megy.


Mit javasol a magyar vállalkozóknak, hogy talpon maradjanak a változások ellenére? Lehetséges a fejlődés nehezebb körülmények között is, avagy mi hozhat stabilitást, esetleg növekedést is?

Fejlődni nehezebb körülmények között is lehet, csak jó ötletek és megfelelő szakemberek kellenek hozzá. Én csak ilyenekkel dolgozom!


Miért fontos, hogy rendben legyen a munkaügyi adminisztráció? Melyek az alapkövetelmények? Milyen kár érheti a munkáltatót, amennyiben nem fordít erre kellő figyelmet?

A munkaügy és a munkajog két külön dolog! Nem szabad összemosni! A munkaügy sima adminisztráción alapul. A munkajogi kérdések intézéséhez minden esetben szakjogász kell. Ilyenek a munkaszerződés és egyéb jogi dokumentumok! Sajnos a bírságokat mindig azért szabtuk ki, mert nem szakjogász állt helyt a munkáltatónál. És ez évről-évre csak bonyolultabb lesz. Soha ne használjanak kölcsönvett, letöltött dokumentumot!


Milyen szolgáltatással kapcsolatban fordulhatnak Önhöz a vállalkozók?

Munkajogász vagyok, kellő hatósági tapasztalattal. Az auditok vagy más néven átvilágítások során, amelyeket ügyfeleim felkérésére végeztem el a vállalkozásaikban, soha, egyetlen cég munkaügye sem volt rendben. Ez siralmas, és elkeserítő! Egy cégnél sokféle szerződés, és dokumentum kell, soha nem sablon! Ezek miatt van probléma, bírság, pályázatból és hitelből való kizárás. A tevékenységemmel ezeknek a problémáknak tudom az elejét venni.


HR KOPÓ Interjú



30 views0 comments
bottom of page